Styl życia

Zupa krem ze szpinaku-przepis

szpinak2
Witajcie,
Dziś mam dla Was kolejny przepis na zupkę, tym razem jest to moja faworyta – zupa krem ze szpinaku. Muszę się Wam przyznać, że kiedyś nie przepadałam za szpinakiem. Nie wiem jak Wy, ale ja miałam kilka takich składników, potraw z dzieciństwa za którymi nie przepadałam i przekonałam się do nich dopiero w wieku dorosłym. Było tak między innymi ze szpinakiem, który teraz uwielbiam, równie w postaci surowej, jako dodatek do makaronów a chyba najbardziej właśnie w postaci zupy krem.
Składniki:
– liście szpinaku /kilkanaście/, jeśli chcecie możecie użyć szpinak mrożony, ja preferuję świeży,
– dwie średniej wielkości marchewki,
– jeden por,
– pół selera,
– pięć-sześć średniej wielkości ziemniaków,
– jedna pietruszka,
– mięso na wywar /ja zazwyczaj używam tego chudszego-kurczak, indyk/,
– mozzarella /jedno małe opakowanie-kulka/,
– 3 łyżki jogurtu naturalnego,
– sól,
– pieprz.
Witajcie,
Dziś mam dla Was kolejny przepis na zupkę, tym razem jest to moja faworyta – zupa krem ze szpinaku. Muszę się Wam przyznać, że kiedyś nie przepadałam za szpinakiem. Nie wiem jak Wy, ale ja miałam kilka takich składników, potraw z dzieciństwa za którymi nie przepadałam i przekonałam się do nich dopiero w wieku dorosłym. Było tak między innymi ze szpinakiem, który teraz uwielbiam, równie w postaci surowej, jako dodatek do makaronów a chyba najbardziej właśnie w postaci zupy krem.
Składniki:
– liście szpinaku /kilkanaście/, jeśli chcecie możecie użyć szpinak mrożony, ja preferuję świeży,
– dwie średniej wielkości marchewki,
– jeden por,
– pół selera,
– pięć-sześć średniej wielkości ziemniaków,
– jedna pietruszka,
– mięso na wywar /ja zazwyczaj używam tego chudszego-kurczak, indyk/,
– mozzarella /jedno małe opakowanie-kulka/,
– 3 łyżki jogurtu naturalnego,
– sól,
– pieprz.

Przygotowanie/Preparation:
Przygotuj wywar z mięsa, następnie wrzuć pokrojone w kostkę /lub inaczej jak Ci wygodniej/ warzywa /wraz z ziemniakami/ i gotuj na małym ogniu do miękkości. Liście szpinaku dokładnie umyj i odsącz/ja to robię w 'wirówce’ do sałat/ oraz pokrój w paski, a następnie dodaj do gotujących się warzyw i pozostaw tak na małym ogniu przez 15-20 minut. Gdy liście szpinaku puszczą sok to znak, że możesz doprawiać. Dopraw zupę wg własnego smaku solą i pieprzem. Możesz dodać też inne przyprawy wg uznania. Teraz pozostaje już tylko miksowanie. Najlepiej jest miksować zupę jak jest chłodna, nie tępią się wtedy noże.
Prepare the broth from the meat, then toss diced / or otherwise as most convenient for you / vegetables / with potatoes / and cook over low heat until tender. Spinach leaves, wash and drain / I do in the 'centrifuge’ to salads / and cut them into strips and add to boiling vegetables and leave so over low heat for 15-20 minutes. When spinach juice wilderness is a sign that you may be replacing. Season the soup according to their own taste with salt and pepper. You can also add other spices according to your taste. Now you can mix. It is best to mix the soup as it is cool, then they do not become blunt knives.
szpinak1szpinak3szpinak4szpinak2szpinak5szpinak6
Przed podaniem dopraw zupę pokrojoną w cząstki mozzarellą oraz łyżką jogurtu naturalnego!
Smacznego!
Before serving, season with soup, chopped into particles mozzarella cheese and yogurt with a spoon!
Bon Appetit!

szpinak7

W.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *