Styl życia

Ryż z indykiem-danie jednogarnkowe

Witajcie!
Ostatnio przypomniał mi się przepis, który kiedyś chyba od kogoś dostałam, już nie pamiętam… ale stwierdziłam, że jest na tyle smaczny i prosty, żeby podzielić się nim z Wami. Jest to typowe danie jednogarnkowe nieskomplikowane w przygotowaniu i do przygotowania w piekarniku. Trochę różni się od oryginału, bo niektóre składniki starałam się zastąpić zdrowszymi, na tyle, na ile było to możliwe.
Hello!
Recently reminded me a recipe that used to think of someone I got, I do not remember … but I found that is so tasty and easy to share it with you. It is a typical dish stews simple to prepare and to prepare in the oven. A little different from the original, because some ingredients I tried to substitute healthier, in so far as possible.

Składniki/Ingredients:
– 2 piersi z indyka/2 turkey breast,
– 1 cebula/1 onion,
– 2 szklanki pełnoziarnistego ryżu/2 cup of whole-grain rice,
– 4 szklanki wody/4 glasses of water,
– 1/2 kostki masła/1/2 a cube of butter,
– 5 łyżek ketchupu/5 tablespoon ketchup,
– 1 łyżka miodu/1 tablespoon of honey,
– 2 ząbki czosnku/2 cloves garlic,
– papryka słodka/sweet pepper,
– pieprz/pepper,
– sól/salt.
Przygotowanie/Preparation:
W naczyniu żaroodpornym wysyp nieugotowany ryż, połóż na nim posiekaną w kostkę cebulę i pokrojone w cząstki, przyprawione solą, pieprzem i papryką, piersi z indyka. Do rondelka wlej wodę, dodaj masło, keczup, miód, pieprz, paprykę i wyciśnięty czosnek. Całość zagotuj, aż masło się rozpuści, a następnie tak przygotowanym płynem zalej przygotowany wcześniej ryż z indykiem do przykrycia całości. Piekarnik nagrzej do 200C i piecz danie bez przykrycia 50 minut. Ryż się ugotuje w zalewie i wciągnie cały płyn, więc danie nie będzie płynne.
Smacznego!
In a casserole rash of uncooked rice, put it on the chopped diced onion and cut into particles, seasoned with salt, pepper and paprika, turkey breast. Pour water into a saucepan, add butter, ketchup, honey, pepper, paprika and garlic squeezed. The whole boil until butter is melted, then pour the liquid so prepared rice prepared in advance to cover the whole turkey. Preheat oven to 200C and bake the dish uncovered for 50 minutes. The rice is cooked in brine and suck all the liquid, so the dish will not be smooth.
Bon Appetit!

W.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *