Styl życia

Leczo w wersji light-przepis

leczo5
Witajcie!
Dziś kolejny kulinarny post 🙂
Mamy wiosnę pełną parą, więc z chęcią sięgamy częściej po kolory, również na talerzu. Wszędzie mnóstwo kolorowych warzyw, owoców, które kuszą swoim zapachem.
Dziś przygotowałam dla Was przepis na leczo, potrawę uwielbianą przez wiele osób. Wiecie już, że jestem zwolenniczką zdrowszego odżywiania, w związku z tym leczo będzie w mojej wersji „light”, z kurczakiem.
Może przyrządzając w najbliższej przyszłości leczo sięgnięcie po moją wersję?!
Hello!
Today, another culinary post 🙂
We have a spring in full swing, so with the desire to reach for often the colors, also on the plate. Everywhere lots of colorful vegetables, fruits that tempt your smell.
Today we have prepared for you a recipe for leczo, food beloved by many people. You already know that I am an advocate of a healthier diet, therefore leczo will be my version of „light”, with chicken.
Maybe getting ready in the near future leczo reaching for my version ?!

Składniki(na 4-5 osób)/Ingredients (for 4-5 people):
– 1 podwójna pierś z kurczaka/1 double breast of chicken,
– 4 czerwone papryki/4 red peppers,
– 4 żółte papryki/4 yellow peppers,
– 2 średniej wielkości cebule/2 medium onions,
– 4-5 dojrzałych pomidorów/4-5 ripe tomatoes,
– 2-3 ząbki polskiego czosnku/2-3 cloves of garlic,
– 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego/2-3 teaspoons of tomato paste,
– sól, pieprz, ostra papryka/salt, pepper, hot pepper.
leczo1leczo2leczo3
Przygotowanie:
Pierś umyj, osusz i pokrój w kostkę. Następnie lekko podsmaż na patelni. Pomidory sparz gorącą wodą, obierz ze skórki i pokrój na cząstki. Pozostałe warzywa umyj i pokrój, cebulę i paprykę w pióra, czosnek przeciśnij przez wyciskarkę. Do większego garnka wlej kilka kropel oleju, wrzuć cebulę i zeszklij na małym ogniu. Następnie wrzuć paprykę, podlej niewielką ilością gorącej wody i gotuj pod przykryciem do miękkości. Pomidory dodaj, gdy papryka i cebula będzie miękka, wymieszaj i przypraw czosnkiem, solą, pieprzem i ostrą papryką do smaku. Dodaj również koncentrat pomidorowy. Na koniec dodaj tylko podsmażone wcześniej piersi z kurczaka i wymieszaj. Możesz podawać z ciemnym pieczywem, ryżem, kuskusem czy też makaronem. Jak wolisz 🙂
Smacznego!
Preparation:
Chest Wash, dry and cut into cubes. Then lightly fry in a pan. Tomatoes blanch hot water, peel and cut into pieces. Other vegetables, wash and slice, onion and peppers in a pen, garlic przeciśnij through the juicer. A larger pot to pour a few drops of oil, toss the onion and zeszklij over low heat. Then toss the peppers, connect a small amount of hot water and cook, covered, until tender. Add tomatoes, peppers and onions when is soft, stir and spices garlic, salt, pepper and hot pepper to taste. Add the tomato paste. At the end, add only previously fried chicken breast and stir. You can serve with brown bread, rice, couscous or pasta. As you prefer 🙂
Bon Appetit!

leczo6
Do następnego!/To the next!
W.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *