Witaj,
Ostatnio zrobiłam pierwszy raz drożdżówki sama własnoręcznie, a uwierz mi, że to dla mnie wyczyn 🙂 Dostałam zapytania co do przepisu, więc wrzucam go dla Ciebie wraz z kilkoma zdjęciami. Nie zdążyłam zrobić lepszych zdjęć i większej ilości drożdżówek, bo znikały szybko 🙂
Składniki na drożdżówki:
- 250 g mleka,
- 150 g cukru,
- 70 g masła,
- 20 g drożdży świeżych, pokruszonych,
- 450 g mąki pszennej, plus dodatkowa niewielka ilość do opruszenia blatu (stolnicy),
- 1 jajko,
- 1 szczypta soli,
- olej,
- 40 g orzechów włoskich, łuskanych,
- 40 g rodzynek,
- 250 g maku (najepiej już zmielonego),
- 30 g miodu,
- 100 g gorącej wody,
- 1 białko,
- 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy,
- 1 zółtko do posmarowania drożdżówek,
Składniki na lukier:
- 200 g cukru pudru,
- 30 g wody, gorącej,
Przydadzą się:
- stolnica bądź duża deska do krojenia lub po prostu blat,
- wałek do ciasta,
- miska,
- pędzelek do ciasta.
Do rondelka wlej mleko, dodaj 20 g cukru, masło, drożdże, podgrzewaj do rozpuszczenia się masła. Odstaw na kilka minut. Następnie przelej do miski i dodaj 50 g cukru, mąkę, jajko i sól i wyrób ciasto na jednolitą masę. Do natłuszczonej olejem miski przełóż gotowe ciasto, przykryj ściereczką kuchenną, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.
Orzechy i rodzynki rozdrobnij za pomocą blendera lub innego tego typu narzędzia. Dodaj do nich mak, 80 g cukru, miód, gorącą wodę, białko i skórkę z pomarańczy, wymieszaj i odstaw.
2 blachy do pieczenia wyłóż papierem i narazie odstaw.
Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószony mąką blat (stolnicę), rozwałkuj na prostokąt o wymiarach mniej więcej 55x35cm, grubość 8-10 cm. Następnie na całej powierzchni ciasta rozsmaruj masę makową. Zwiń roladę zaczynając od jednego z dłuższych boków. Roladę pokrój na mniej więcej 16 części i wzdłuż każdej drożdżówki drewnianą łopatką zrób wgłębienie tak żeby boki ukrojonych kawałków się trochę podniosły.
Drożdżówki ułóż na przygotowanych wcześniej blachach, zachowaj między nimi min 5 cm odstępy. Zostaw drożdżówki jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia. Po upłynięciu czasu piecz 12-15 minut w temperaturze 190C.
Gotowe drożdżówki możesz posmarować lukrem (połączenie cukru pudru wraz z gorącą wodą) za pomocą pędzelka.
Smacznego, czekam na Twoje zdjęcia z drożdżówkami!
Weronika
Zgadzam się – to połączenie idealne:D
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Pozdrawiam rownież kochana 🙂
Pięknie wyrosły. Moje drożdzówki nigdy tak pięknie nie wychodzą. Nie wiem co robię źle. Wypróbuję ten przepis, może w końcu się uda.
Dziękuję, ten przepis jest naprawdę świetny.
Podziel się efektami 🙂
Miłego wieczoru!