Witajcie!
Dziś krótki, przepisowy post na pyszne, soczyste piersi z kaczki.
Jeszcze do niedawna nie byłam ogromną fanką kaczki, ale z racji faktu, że staram odżywiać się zdrowo i jak najmniej tłusto i kurczak i indyk już został przeze mnie „przetrenowany” na maxa, to kaczka została przeze mnie zauważona
Mięso z kaczki nie jest może tak chude jak te z indyka, ale należy do jednych z chudszych mięs i przez to jest mięsem trochę suchym. Co w takim razie zrobić, aby było bardziej soczyste?
Pierwszym krokiem jest marynowanie: ja marynuję pierś dzień wcześniej w przyprawach: sól, pieprz, zioła wg uznania, ja wykorzystuję bazylię, tymianek i dodatkowo czosnek. Piersi nasmarowane taką mieszanką zostawiam na całą noc w lodówce. Dobrze jest przed marynowaniem naciąć mięso od strony skóry, aby przyprawy łatwiej miały dostać się do środka piersi.
Następnego dnia rozgrzewam patelnię i smażę piersi od strony skórki. Nie trzeba patelni rozgrzewać z dodatkiem żadnego tłuszczu, gdyż skórka zaczyna się topić i inny tłuszcz jest tutaj całkowicie zbędny. Smażę piersi z każdej strony, około 5 minut na stronę.
Przekładam mięso do naczynia żaroodpornego i pozwalam mu trochę „odpocząć” – około 15 minut. Następnym krokiem już jest tylko upieczenie piersi w piekarniku w temperaturze 160C około 45 minut. Nie za wysoka temperatura i zamknięte naczynie sprawia, ze mięso jest soczyste, rozpływające się w ustach.
Zachęcam do wypróbowania
Hello!
Today, a short, prescribed post on delicious, juicy breast of duck.
Until recently, I was not a huge fan of duck, but due to the fact that I try to eat healthy and the least greasy and chicken and turkey has already been through me, „overtrained” to the max, this duck has been noticed by me
Duck meat is not as thin as those of the turkey, but is one of thin meats and wired meat is a little dry. So what to do to make it juicier?
The first step is marinating: I marinated the day before breast in spices: salt, pepper, herbs discretion, me I use basil, thyme and extra garlic. Breast greased leave such a mixture overnight in the refrigerator. It is good before marination cut the meat from the skin to spices were easier to get inside his chest.
The next day, I warm up a frying pan and fry the breast from the skin. No need to heat up a frying pan containing no fat, because the crust begins to melt and other fat is here totally unnecessary. Breast fry on each side, about 5 minutes per side.
I put the meat into a casserole dish and allow him some „rest” – about 15 minutes. The next step now is only the breast bake in the oven at 160C for about 45 minutes. Not a high temperature and closed vessel makes the meat is juicy, melt in your mouth.
I encourage you to try
W.
Mój sposób na soczyste piersi z kaczki
