Witajcie!
Dziś mam dla Was fantastyczny, prosty, szybki i smaczny przepis na jedną z bardziej lubianych przeze mnie ryb, a jest nią łosoś. Jest to ryba delikatna, z małą ilością ości (dobra dla tych, którzy zniechęcają się przygotowywaniem ryb ze względu na ości), bardzo smaczna i posiadająca wiele przydatnych naszemu organizmowi witamin, tj. na przykład cynk, selen, potas, witaminy A, B, D i E, no i oczywiście bardzo ważne kwasy Omega-3 oraz Omega-6. Dlatego warto jest włączyć łososia w naszą dietę.
Ja często łososia przyrządzam w piekarniku „zamykając” go w folii, ponieważ nie lubię, gdy jest suchy (a łosoś taki czasami bywa).
Składniki:
– jeden nie za duży płat świeżego łososia,
– brokuły,
– łyżka masła,
– oliwa z oliwek,
– 2 plastry cytryny,
– sól,
– pieprz,
– 3-4 liście laurowe.
Hello!
Today I have for you a fantastic, simple, quick and tasty recipe for one of the most liked my fish, and that is the salmon. It is a fish delicate, with a small amount of bone (good for those who have discouraged the preparation of fish due to bone), very tasty and has many useful our body vitamins, ie., For example, zinc, selenium, potassium, vitamins A, B, D and E, and of course very important Omega-3 and Omega-6. Therefore, it is worthwhile to turn the salmon in our diet.
I often salmon cooked in the oven „lock” it in films, because they do not like it when it is dry (and this is sometimes salmon).
Ingredients: em>
– One not too big piece of fresh salmon,
– Broccoli,
– Tablespoon butter
– olive oil,
– 2 slices of lemon,
– Salt,
– Pepper,
– 3-4 bay leaves.
Przygotowanie:
Łososia umyj, osusz a następnie połóż na wcześniej przygotowanym kawałki folii aluminiowej posmarowanej cienką warstwą oliwy z oliwek. Przypraw łososia solą, pieprzem, połóż na płacie liście laurowe, plastry cytryny oraz kilka małych kawałków masła. Tak przygotowanego łososia zawiń w folię i piecz w temperaturze 200C przez 30 minut. Gotową rybę otwórz, możesz nie zdejmować z folii i podaj z warzywami tak jak lubisz. Ja wybrałam tym razem brokuły.
Smacznego 🙂
Preparation:
Salmon wash, dry and then place it on the prepared pieces of aluminum foil topped with a thin layer of olive oil. Spice salmon with salt, pepper, put it on the lobe of bay leaves, slices of lemon and a few small pieces of butter. Thus prepared salmon wrap in foil and bake at 200C for 30 minutes. The finished fish open, you can not remove the foil and enter with vegetables as you like. I have chosen this time of broccoli.
Bon Appetit 🙂
Do następnego!/To the next!
W.
Tradycyjna wersja łososia. Super przepis. Bardzo fajnie, że zdecydowałaś się na zrobienie łososia w folii, dzięki temu nie stracił wartości odżywczych a smakował wybornie.
Polecam i dziękuję
Był pyszny praktycznie zawsze tak przyrządzam ryby.
Pozdrawiam i dziękuję za odwiedzenie mojego bloga