Styl życia

Pierniczki – przepis

Witajcie!
Dziś mój, można powiedzieć, pierwszy wpis kulinarny 🙂 Z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia każdy z Nas wprowadza na swój sposób w swoim domu już wcześniej atmosferę Świąt! Ja uwielbiam to robić: staram się wcześnie wybierać prezenty, aby były przemyślane, zawieszam lampki na okno, stroik na drzwi, kupuję świąteczne świece i ubieram choinkę… z tym roku postanowiłam wprowadzić jeszcze jeden element przygotowań: postanowiłam, że pierwszy raz upiekę pierniczki! Przepisz otrzymałam od znajomej i po moim małym zmodyfikowaniu przystąpiłam do działania. Postanowiłam się z Wami podzielić przepisem, bo jest prosty, łatwy i przyjemny, a samo pieczenie pierniczków to niezła frajda!! I o to głównie chodzi 🙂 Może kogoś z Was zainspiruję i też pierwszy raz w życiu zrobicie je własnoręcznie?
Hello!
Today, my, you might say, the first entry culinary 🙂 On the occasion of the upcoming Christmas each of us places on your way in your home already Christmas atmosphere! I love doing: trying to choose gifts early to be thoughtful, suspension lights on the window, tuner at the door, buy Christmas candles and dress the Christmas tree … this year I decided to introduce another element of preparation: I decided that the first time bake gingerbread ! Rewrite I received from a friend and after my little modified joined any action. I decided to share with you provision, because it is simple, easy and enjoyable, and the same baking gingerbread is a lot of fun !! And this is the main concern 🙂 Maybe some of you will inspire and also the first time in your life you do it yourself?

Składniki /na 4 blachy/:
– 200g masła /ja użyłam Kasi/,
– 200g cukru /można użyć brązowego/,
– 2 jaja,
– 1/2 szklanki płynnego miodu,
– 1/2 szklanki kakao,
– 1 łyżeczka esencji waniliowej,
– szczypta utartej skórki z cytryny,
– 500g-700g mąki /w trakcie okazuje się, ze trzeba trochę dodawać dla odpowiedniej konsystencji ciasta/,
– 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
– 1 łyżeczka zmielonego imbiru,
– 2 łyżeczki przyprawy do pierników
Potrzebne narzędzia:
– foremki do ciasta /ja kupiłam fajne w Home&You, ale prawie w każdym sklepie jest ich mnóstwo/,
– wałek do ciasta /albo pusta butelka/,
– pisaki lukrowe do dekoracji /ja kupiłam Dr.Oetker i innych nie widziałam/, albo lukier, tylko wtedy trzeba posiadać zestaw do dekoracji ciastek/do kupienia również w Home&You/,
– słoiczek do przechowywania gotowych pierniczków.
Ingredients / 4 plates /:
– 200 g butter, / I’ve used Kasi /.
– 200g sugar / You can use brown /.
– 2 eggs,
– 1/2 cup liquid honey,
– 1/2 cup cocoa,
– 1 teaspoon vanilla extract.
– A pinch of grated lemon peel,
– 500g-700g flour / when it turns out that you need a little post for the right consistency of dough /.
– 1 1/2 teaspoons baking powder
– 1 teaspoon ground ginger
– 2 teaspoons gingerbread spices
Required tools:
– Molds for cakes / I bought cool in Home & You, but almost every shop there are a lot of /.
– Rolling pin / or empty bottle /.
– Iced pens to decorate / I bought Dr. Oetker and others have not seen / or icing, but then you have a set to decorate cakes / also available for purchase in Home & You /.
– The jar for storage of finished gingerbread.

Zacznij od ucierania cukru z masłem na gładką masę. Następnie dodaj jaja, miód, esencję waniliową oraz utartą skórkę pomarańczową dalej miksując. W oddzielnej misce połącz ze sobą suche składniki, tj.mąkę, proszek do pieczenia, kakao, imbir i przyprawę do piernika. Suche składniki dodaj do masy maślanej i miksuj, aż wszystkie składniki się dokładnie połączą.
Start by creaming sugar and butter until smooth. Then add the eggs, honey, vanilla essence and grated orange peel further mixing. In a separate bowl, combine the dry ingredients together, tj.mąkę, baking powder, cocoa, ginger and spice to gingerbread. Dry ingredients, add to the weight of butter and mix until all ingredients thoroughly combined.
WP_20141213_002
Gotowe ciasto włóż do lodówki jeśli masz możliwość na całą noc, natomiast jeśli Ci się spieszy może być to godzina.
Ready the dough in the fridge if you have the opportunity for the whole night, but if you’re in a hurry can be a time.
WP_20141213_20_53_20_Pro
Po wyjęciu z lodówki podziel ciasto na 4 równe części i każdą z nich rozwałkuj za pomocą wałka do ciasta na grubość około 3mm. Potem już tylko wystarczy, że wyciśniesz foremką ciastka i poukładasz je na blaszce wyłożonej folią aluminiową lub papierem.
Once removed from the refrigerator divide the dough into 4 equal parts and each of them roll it out using a rolling pin to a thickness of about 3mm. Then just simply squeeze mold biscuits and placed them on a baking tray lined with aluminum foil or paper.
WP_20141214_17_11_30_ProWP_20141214_17_21_22_ProWP_20141214_17_13_58_ProWP_20141214_17_42_25_Pro
Tak przygotowaną blachę wstaw do wcześniej nagrzanego piekarnika do 180C i piecz 15 minut.
Insert the prepared baking tray in a preheated oven to 180 C and bake for 15 minutes.
WP_20141214_17_50_52_Pro
Po upłynięciu wymaganego czasu ciastka są gotowe. Teraz pozostaje Ci najprzyjemniejsza czynność – dekorowanie wg własnego uznania i fantazji!!
After required time biscuits are ready. Now is your most enjoyable activity – decorating at their own discretion and fantasy !!
WP_20141214_18_24_25_ProInstagramCapture_28acadce-04bd-45a7-9d9f-06bc6e281f51WP_20141214_19_00_03_ProWP_20141214_19_24_31_Pro
Smacznego!/Bon Appetit!

W.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *